Wat is applicatiebeheer?
Of het nu op je werk is, thuis of onderweg: we gebruiken veel verschillende applicaties gedurende de dag. Die apps zijn niet alleen een keer ontworpen en gebouwd door een developer, maar worden ook uitgebreid en geüpdatet. Dat zorgt ervoor dat applicaties goed blijven functioneren. De medewerkers binnen een bedrijf die hierover gaan worden ook wel applicatiebeheerders genoemd. Zonder dit proces zouden veel bedrijven hun werk niet goed kunnen doen en dus mindere resultaten halen.
Binnen applicatiebeheer zien we vaak twee verschillende typen functies, namelijk een technisch applicatiebeheerder en een functioneel applicatiebeheerder. Wat is het verschil?
- De technisch applicatiebeheerder beheert meerdere applicaties, waarbij diegene ook de problemen oplost en ervoor zorgt dat de wensen van gebruikers worden gerealiseerd.
- De functioneel applicatiebeheerder houdt zich bezig met slechts één applicatie en het gebruiksgemak van deze applicatie te verbeteren, zoals een CRM-systeem of een ERP-systeem.
Software development zorgt ervoor dat de programma’s binnen de applicatie tot realiteit komen. Zodra de applicatie live staat, is er applicatiebeheer nodig om de app en haar software verder te verbeteren en te onderhouden. Dit wordt gedaan door tijdig updates door te voeren en feedback van gebruikers toe te passen om de applicatie zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen van de gebruikers.
Als applicatiebeheerder is het belangrijk dat je een analytisch denkvermogen hebt, aangezien je regelmatig tegen complexe problemen aan zult lopen. Als deze problemen langer aanhouden, kan dat grote consequenties hebben voor de productiviteit binnen het bedrijf. Ook is het belangrijk kennis te hebben van Application Service Library (ASL) en Business Information Service Library (BiSL); beide frameworks ondersteunen in het beheren en optimaliseren van applicaties. Structureel werken en goed overzicht kunnen houden is essentieel wanneer je werkzaam bent in dit vakgebied.
